';

Τα αρωματικά φυτά είχαν κύριο ρόλο στη θεραπευτική τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Επιστρέφοντας στη σύγχρονη ζωή, το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την φυσική, βασιζόμενη στα φυτά θεραπεία, καθώς και για την πρόληψη ασθενειών, οδηγεί στην ανάπτυξη της σύγχρονης αρωματοθεραπείας. Η αρωματοθεραπεία είναι μέρος της φυτοθεραπείας και κατά τις τελευταίες δεκαετίες χαίρει όλο και μεγαλύτερης αποδοχής στην εναλλακτική θεραπευτική ιατρική. Εισερχόμενο στο σώμα μέσω του αναπνευστικού συστήματος ή του δέρματος, το φυσικό αιθέριο έλαιο λεβάντας δρα ως καταλύτης των βιοχημικών διεργασιών στον οργανισμό, βοηθώντας στην προστασία, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας.
Τρόποι εφαρμογής του αιθέριου ελαίου λεβάντας
Αρωματική λάμπα – Αφού ζεσταθεί το δοχείο εξάτμισης, προστίθενται 7-8 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε 20 ml νερού.
Ζεστές εισπνοές – σε 2 λίτρα ζεστό νερό, προστίθενται 5 σταγόνες έλαιο και εισπνέονται επί 10 λεπτά.
Εισπνοές σε φυσιολογική θερμοκρασία – Σε μια πετσέτα στάζονται 3 σταγόνες έλαιο λεβάντας, και γίνονται βαθιές εισπνοές επί 7-10 λεπτά.
Ζεστή κομπρέσα – Η κομπρέσα εμποτίζεται με ζεστό νερό το οποίο περιέχει 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Μασάζ με συμπύκνωμα 100% – Για την καταπράϋνση πονοκεφάλων και ημικρανιών γίνεται εντριβή στο μέτωπο, ενώ για κρυολόγημα, γρίπη, βρογχίτιδα, άσθμα, το έλαιο εντρίβεται στην περιοχή των βρόγχων.
Πλήρες μασάζ σώματος – Χρησιμοποείται μείγμα από αμυγδαλέλαιο (50 ml) και 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Προσφέρει εξαιρετικά χαλαρωτικό αποτέλεσμα.
Δροσερή κομπρέσα – Η κομπρέσα εμποτίζεται με μίγμα από 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας σε ένα ποτήρι νερό. Χρησιμοποιείται για πονοκεφάλους.
Λουτρό (μπανιέρα) – Στο νερό με θερμοκρασία 28-35ºС προστίθενται 6-10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συνιστάται να γίνονται βαθιές εισπνοές. Γίνεται βράδυ. Έχει εναρμονιστική, χαλαρωτική και εξαιρετικά ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα.
Σάουνα – Σε 500 ml νερό, προστίθενται 10-15 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Μάσκα προσώπου – Έχει ανανεωτική και καθαριστική επίδραση. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος
Αρωματισμός και εξουδετέρωση των δυσάρεστων οσμών σε μπάνια, τουαλέτες, ντουλάπες κ.ά.
Πάνω σε κομμάτι υφάσματος στάζονται 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας ή, η ίδια ποσότητα στάζεται πάνω σε αρωματική πορώδη πέτρα, η οποία απορροφά το έλαιο και εκπέμπει για πολύ καιρό το άρωμά του.
Για διώξιμο σκώρων. Πάνω σε κομμάτι υφάσματος στάζονται 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας.
Για την καταπολέμηση των ψύλλων. Το λουρί εμβαπτίζεται σε διάλυμα από μισό κουτάλι της σούπας αλκοόλη (σπίρτο) και 6 σταγόνες έλαιο λεβάντας.
Αγνό αιθέριο έλαιο λεβάντας για εσωτερική λήψη.
Σε ένα κουταλάκι του τσαγιού μέλι στάζονται 2-5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας. Διαλύονται σε μισό φλιτζάνι ζεστό νερό – τσάι. Μπορεί να λαμβάνεται 2-3 φορές ημερησίως.

sign2-white